Turvallisuus ei ole enää itsestäänselvyys

“Haluan, että Espoo on kaupunki, jossa jokainen voi elää vapaasti ja turvallisesti – ilman häirintää, väkivaltaa tai syrjintää. Turvallisuus tarkoittaa sekä kriisitilanteisiin varautumista että sitä, että arjessa apua on saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan.”
Turvallisuus vaatii tekoja

Turvallisuuden varmistaminen edellyttää määrätietoista toimintaa ja tiivistä yhteistyötä kaupungin, poliisin, järjestöjen ja asukkaiden kesken. Rikollisuuden torjunta, ennaltaehkäisevä työ ja turvallisuuden kehittäminen sekä fyysisessä että digitaalisessa ympäristössä ovat avainasemassa. Tämä tarkoittaa konkreettisia toimia: kouluissa kiusaamiseen ja syrjäytymiseen on puututtava viipymättä, katujen ja joukkoliikenteen turvallisuutta on parannettava, ja kaupungin digipalveluiden on suojattava asukkaita huijauksilta ja tietoturvariskeiltä.

Espoon on oltava kaupunki, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi niin arjessa kuin kriisitilanteissa. Tämän varmistamiseksi Espoon on laadittava kattava kokonaisturvallisuuden strategia, joka huomioi sekä päivittäisen turvallisuuden että poikkeustilanteisiin varautumisen.

Väkivalta ei saa normalisoitua

Espoossa on viime aikoina tapahtunut vakavia rikostapauksia, erityisesti alaikäisten tekemiä välikohtauksia ja törkeitä ryöstöjä. Samalla poliisi on raportoinut, että väkivaltarikokset yleisillä paikoilla ovat lisääntyneet, ja uhrit ovat yhä useammin tekijälle tuntemattomia. Usein väkivaltarikoksiin liittyy huumeet ja osattomuuden kokemus. Varhainen puuttuminen vähentää rikoskierrettä ja lisää turvallisuutta kaupungissa. Espoon on vastattava tähän kehitykseen määrätietoisilla toimilla.

Some uhkaa yhteiskuntarauhaa sekä lapsia ja nuoria

Some tarjoaa nykyisin alustan misinformaatiolle, vihapuheelle ja yhteiskunnan polarisoitumiselle, mikä on uhka demokratialle ja yhteiskuntarauhalle. Erityisesti lapsille ja nuorille some on myös valitettavan usein paikka altistua kiusaamiselle ja häirinnälle.

Liikenneturvallisuutta parannettava

Henkilöautojen suuri määrä liikenteessä muodostaa jatkuvan arkisen turvallisuusriskin. Espoossa on panostettava kestävämpiin liikenneratkaisuihin ja joukkoliikenteen houkuttelevuuteen, jotta liikenneturvallisuus paranee. Myös sähköpotkulautojen lisääntyvä käyttö ilman selkeitä sääntöjä on aiheuttanut vakavia onnettomuuksia, erityisesti alaikäisille.

Vahva kuntatalous, turvallisuuden selkäranka

Vahva kuntatalous, joka ennakoi tulevaisuuden tarpeita, on osa turvallisuutta. Toimiva terveydenhuolto on elämän ja kuoleman turvallisuuskysymys. Espoon on varmistettava, että sen palvelut ovat kaikkien saavutettavissa ja toimivat tehokkaasti, jotta asukkaat voivat tuntea olonsa turvalliseksi.

Ympäristönsuojelu on riskien ennaltaehkäisyä

Näemme jo nyt, kuinka ilmastonmuutos lisää tulvia ja voimistaa hellejaksoja. Ympäristön saastuminen ja huonontunut ilmanlaatu aiheuttavat terveydellisiä riskejä.

Susanna Sielo vakavana keltaisessa bleiserissä
Näin Espoossa voidaan lisätä turvallisuutta
  • Puututaan koulukiusaamiseen ja häiriökäyttäytymiseen huomattavasti nopeammin. Tarjotaan jokaiselle oireilevalle lapselle tarjottava moniammatillista tukea.
  • Kehitetään selkeät toimintamallit nettikiusaamisen, verkkoväkivallan ja vihapuheen torjumiseksi kouluissa, työpaikoilla ja julkisissa tiloissa.
  • Lisätään yhteistyötä poliisin ja paikallisyhteisöjen välillä rikosten ehkäisemiseksi. Vahvistetaan nuorisotyötä ja puututaan päihteiden käytön, myymisen ja ostamisen ehkäisyyn, jotta ennaltaehkäistään väkivaltarikoksia ja syrjäytymistä.
  • Parannetaan katujen turvallisuutta lisäämällä valaistusta pimeillä alueilla, vahvistamalla järjestyksenvalvontaa asemanseuduilla ja lisäämällä kameravalvontaa riskialueille.
  • Otetaan käyttöön kunnallinen seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyohjelma, joka velvoittaa koulut, oppilaitokset ja nuorisotoiminnan selkeisiin toimintamalleihin ja koulutuksiin häirintään puuttumiseksi. Lisäksi turvakotien, kriisipalveluiden ja matalan kynnyksen tukipalveluiden resurssit on varmistettava.
  • Varmistetaan, että kunnan digipalvelut täyttävät korkeimmat tietoturvastandardit. Tehdään kaikille kriittisille tietojärjestelmille haavoittuvuusselvitys.
  • Kehitetään ilmastoriskien hallintasuunnitelma, joka sisältää toimenpiteitä tulvien, myrskyjen ja sään ääri-ilmiöiden varalle.
  • Lisätään viheralueita, suojellaan luonnon monimuotoisuutta ja vähennetään ympäristöhaittoja kaupunkisuunnittelussa.
  • Vähennetään liikennekuolemia ja onnettomuuksia paremmalla liikennesuunnittelulla. Autoliikenteen määrän vähentäminen parantaa kaikkien turvallisuutta.
Lue lisää muista vaaliteemoistani:
Talous
Sote
Liikenne