Espoo – kaupunki, jossa pääset perille myös ilman omaa autoa
"Haluan rakentaa Espoota, jossa liikkuminen yksinkertaisesti toimii – tehokkaasti, ilman ruuhkia ja mahdollisimman pienillä päästöillä."
Kestävä liikkuminen on vain fiksumpaa
Espoon liikennettä on pitkään kehitetty yksityisautoilun ehdoilla. Espoo ei kuitenkaan ole harvaan asuttua maaseutua, vaan kaupunki – ja siksi meillä on kaikki mahdollisuudet kehittää liikenteestä fiksumpaa.
Tarvitsemme kaupungin, jossa kestävä liikkuminen – kävely, pyöräily ja joukkoliikenne – on yhä useammalle helpoin ja mieluisin vaihtoehto. Kun nämä kulkutavat asetetaan etusijalle, Espoo muuttuu rauhallisemmaksi, terveellisemmäksi ja viihtyisämmäksi – sekä ilmastoystävällisemmäksi.
Täydellinen autottomuus ei ole realistinen tavoite, mutta yksityisautoilua tulisi käyttää harkiten ja vain silloin, kun se on välttämätöntä. Silloin paras vaihtoehto on sähköllä toimiva yhteiskäyttöauto, joka vähentää päästöjä ja pysäköintitilan tarvetta.
Joukkoliikenne on arjen moottori
Joukkoliikenteen pitää olla helppo ja houkutteleva valinta. Se tarkoittaa nopeutta, luotettavuutta ja saavutettavuutta – mutta myös järkevää ja käyttäjälähtöistä hinnoittelua.
Lippujen hintojen pitäisi kannustaa käyttöön, ei karkottaa siitä. Nykyinen kertalipun hinta on niin korkea, ettei se houkuttele käyttämään julkista liikennettä lyhyillä matkoilla. Jatkuva tilaus taas ei ole kaikille – kuten minunlaiselle etätyöntekijälle, joka käy silloin tällöin toimistolla – taloudellisesti järkevä vaihtoehto.
Kannatan hinnoittelumalleja, jotka ovat yksinkertaisia, reiluja ja perustuvat käytön määrään. Joukkoliikenteen käyttäminen pitäisi olla kotiin päin – mitä enemmän käytät, sitä enemmän hyödyt.
Vaikka Länsimetro on helpottanut monien espoolaisten arkea, se on myös heikentänyt joidenkin liikkumista bussilinjojen karsintojen vuoksi. Tämä ongelma on ratkaistava lisäämällä liityntäbusseja, kaupunkipyöriä ja joustavia liikkumisratkaisuja, jotta matkustusaika ja vaiva pysyvät espoolaisille kohtuullisina.


Pyöräily ja kävely – arjen liikkumista parhaimmillaan
Pyöräily ja kävely edistävät ekologista ja terveellistä liikkumista. Ne tekevät kaupungista paitsi toimivamman, myös viihtyisämmän.
Espoolla on kaikki edellytykset olla Kööpenhaminan ja Amsterdamin kaltainen pyöräilykaupunki, jossa pyöräily koetaan arkiseksi, sujuvaksi ja houkuttelevaksi. Tämä vaatii panostamista hyvin hoidettuihin pyöräteihin ympäri vuoden, selkeään ja laajaan pyöräilyverkkoon, joka yhdistyy muuhun julkiseen liikenteeseen, pyöräparkkien turvallisuuden parantamista – sekä kulttuurin muutosta ihmisten mielissä (pyöräillä voi hyvin muinakin vuodenaikoina kuin kesällä). Lisäksi pyörän tulisi olla mahdollista ottaa mukaan muihin liikennevälineisiin.
Myös hyvin valaistut ja kunnossa pidetyt kävelytiet kannustavat liikkumiseen, ja niitä on ylläpidettävä pyöräteiden ohella.
Sähköpotkulaudat ovat osa kevyen liikenteen kokonaisuutta, mutta niille tarvitaan selkeät pelisäännöt ja rajatut käyttöalueet. Fiksu sääntely tekee kaikesta liikkumisesta turvallisempaa – erityisesti nuorille, lapsille ja lemmikeille.
Fiksumpaa autoilua
Kaikki eivät voi luopua autosta, eikä se ole realististakaan. Itsekin käytän satunnaisesti autoa matkoihin, jonne ei pääse kohtuullisella ajankäytöllä ja vaivalla.
Yksityisautoilu on monella tavalla kestämätön ratkaisu, jos sen määrän annetaan kasvaa rajatta. Se aiheuttaa ruuhkia, melua ja ilmanlaatua heikentäviä päästöjä, ja se vie tilaa, jota tarvittaisiin kipeästi muuhun: kouluihin, päiväkoteihin, puistoihin, asuntoihin ja viheralueisiin. Vuonna 2024 Suomessa tapahtui ennakkotietojen mukaan 2 783 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa menehtyi 176 ja loukkaantui 3 437 ihmistä. Autoilu on siis myös turvallisuuskysymys.
Yksityisautoilua on vähennettävä asteittain – ei kieltämällä, vaan tarjoamalla parempia vaihtoehtoja. Meidän on rakennettava infrastruktuuri, joka tekee kestävistä kulkutavoista helppoja ja houkuttelevia. Tarvitsemme toimivaa joukkoliikennettä, laajaa pyörätieverkostoa, kävely-ystävällisiä reittejä ja mahdollisuuksia yhteiskäyttöautoiluun.
Autoiluakin voidaan kehittää kestävämmäksi: sähköautot vähentävät päästöjä ja melua, ja yhteiskäyttöautoilun lisääminen vähentää tarvetta omistaa oma auto. Kuntien velvollisuutta rakentaa latauspisteitä ei pidä poistaa – se on osa julkista perusinfrastruktuuria, aivan kuten tiet tai bussipysäkit. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä voimme rakentaa kattavan ja kustannustehokkaan latausverkoston.
Järkevä ja vastuullinen autoilu kuuluu tulevaisuuden Espooseen osana kokonaisuutta, mutta Espoon on edistettävä liikkumisen infrastruktuuria kestävämpään ja taloudellisesti fiksumpaan suuntaan.
Näin tekisin liikenteestä fiksumpaa Espoossa:
- Huolehditaan pyörä- ja kävelyteiden kunnossapidosta ympäri vuoden.
- Lisätään busseja ja kaupunkipyöriä alueille, joissa on heikommat yhteydet esimerkiksi metroon.
- Laajennetaan Espoon kevyen liikenteen verkostoa.
- Edistetään pitkän tähtäimen liikenneinvestointeja raideliikenteeseen.
- Luodaan kannustimia kouluissa ja harrastuspaikoilla kulkea jalan, julkisilla tai kimppakyydeillä.
- Panostetaan laadukkaaseen pyöräpysäköintiin ja torjutaan varkauksia valvonnalla
- Rakennetaan sujuvia yhteyksiä asuinalueilta raideliikenteen äärelle.
- Integroidaan kaupunkipyörät HSL-lippuun.
- Muutetaan HSL-lippujen hinnoittelu joukkoliikenteen käyttöön kannustavaksi.
- Edistetään yhteiskäyttöautoilua ja sähköautojen käyttöä.
- Kielletään nastarenkaiden käyttö.
- Edistetään itseajavien sähköbussien jatkotutkimusta: miten ne voisivat palvella tulevaisuudessa.