Espoo – kestävän kasvun ja elinvoiman kaupunki
“Haluan tehdä Espoosta entistä elinvoimaisemman ja vetovoimaisemman kaupungin, jossa yritykset voivat kasvaa, innovaatiot muuttuvat todeksi ja ihmisillä on innostavaa tehdä töitä. Vastuullinen ja uusintava talous ei ole vain ympäristöteko, vaan se on edellytys pitkäaikaiselle menestykselle.”
Paras paikka yrityksille kasvaa ja menestyä
Espoon on oltava houkutteleva paikka yrityksille – erityisesti vihreän teknologian ja uusintavan talouden edelläkävijöille. Tämä tarkoittaa investointikannustimia, byrokratian vähentämistä, tutkimuksen ja liiketoiminnan yhteistyön vahvistamista sekä kaupungin roolin kehittämistä kestävän liiketoiminnan innovaatioiden kokeilualustana.
Ympäristön ja luonnon hyvinvointi on koko yhteiskuntamme elinehto – ja samalla edellytys kestävälle taloudelle. Talouskasvun ja työpaikkojen ei tarvitse olla ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa. Päinvastoin: vihreä siirtymä, uusintava talous ja kiertotalous tarjoavat väyliä, joilla voidaan samanaikaisesti luoda kasvua, lisätä työllisyyttä ja hillitä ilmastonmuutosta sekä luontokatoa.
Markkinatalouden ratkaisuilla voidaan vauhdittaa tätä talouden uudistumista, kunhan pelisäännöt ovat reilut ja vastuulliset. Yrityksillä on aito motivaatio hyödyntää siirtymän tarjoamia mahdollisuuksia, kun toimintaympäristö on vakaa ja päätöksenteko pitkäjänteistä.
Osaaminen ja startup-sektori Espoon vahvuutena
Talouden ja osaamisen vahvistaminen kulkevat käsi kädessä. Espoon on huolehdittava siitä, että työperäisten osaajien maahanmuutto on sujuvaa ja että nuorille on koulutus- ja työmahdollisuuksia.
Suomen startup- ja teknologiasektori kasvaa, mutta kotimainen omistajuus on heikkoa. Meidän pitää houkutella kotimaisia sijoittajia tukemaan startupeja, jotta yritykset eivät siirry ulkomaille liian aikaisin. Startupeille ja kasvuyrityksille Espoon on tarjottava konkreettista tukea tuotannon skaalaamiseen ja uusien ratkaisujen markkinoille viemiseen.
Koulutukseen panostaminen on keskiössä – osaavan työvoiman saatavuus alkaa jo koulutuspolitiikasta. Kouluttautumisastetta on nostettava, ja on huolehdittava siitä, että yhä useampi nuori pääsee suorittamaan korkeakoulututkinnon. Opiskelijoiden opiskelurauha on taattava, jotta opinnot eivät keskeydy esimerkiksi toimeentulohuolien, mielenterveyshaasteiden tai epävarman asumisen vuoksi.
Parannetaan palvelujen asiakaslähtöisyyttä
Työllisyyspalvelujen haasteet osoittavat, että kunnan ja hyvinvointialueen on uudistettava toimintatapansa. Ihmisiä ei saa jättää byrokratian rattaisiin, ja palveluiden on toimittava saumattomasti eri järjestelmien välillä. Kunta- ja hyvinvointipalveluiden on oltava selkeitä, johdonmukaisia ja ennakoitavia, jotta ne palvelevat ihmisiä tehokkaasti ja arvostavasti. Otetaan oppia yritysmaailmasta, jossa asiakaskokemusta kehitetään ja mitataan, ja tehdään julkisista palveluista aidosti asiakaslähtöisiä.
Julkinen sektori vauhdittamaan, ei hidastamaan kehitystä
Julkinen sektori ei voi olla talouden jarru, vaan sen on oltava sen mahdollistaja. Espoon hankintapolitiikassa on keskityttävä laatuun ja pitkäaikaisiin hyötyihin halvimman hinnan sijaan. Samalla kaupungin talous on pidettävä kestävällä pohjalla – veronmaksajien rahoja on käytettävä kaupunkilaisia mahdollisimman vaikuttavalla tavalla.
Espoon talouden tasapainottamisessa on varmistettava, että palvelut toimivat sujuvasti ja resurssit kohdennetaan viisaasti. Säästöpaineiden keskellä on kehitettävä toimintaa ja parannettava palveluiden vaikuttavuutta, jotta käytettävissä olevat varat tuottavat asukkaille mahdollisimman paljon hyötyä. Espoon kilpailukykyä ei saa vaarantaa liian korkealla kunnallisverolla – erityisesti työssäkäyvien ja yrittäjien kannustimia on syytä suojella.
Tärkeintä on tehdä pitkäjänteisiä ja kestäviä päätöksiä – taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti – jotka turvaavat Espoon elinvoiman sekä nykyisten että tulevien asukkaiden hyvinvoinnin.

Konkreettisia toimia Espoon vihreän kasvun tukemiseksi:
- Houkutellaan uusia yrityksiä Espooseen ja kehitetään uusintavan talouden yritysklustereita, jotka tuovat yhteen vihreän teknologian yritykset, tutkimuslaitokset ja startupit.
- Tuetaan start-up-yrityksiä tuotannon skaalaamisessa ja innovaatioiden kaupallistamisessa. Espoo voi toimia kokeilualustana kestävän kehityksen innovaatioille tarjoamalla infraa, toimitiloja, yhteistyömahdollisuuksia ja nopeita kokeiluja.
- Tarjotaan nuorille ja opiskelijoille työmahdollisuuksia kunnissa sekä kannustetaan muita työnantajia työllistämään heitä esimerkiksi kesätyösetelien avulla.
- Sujuvoitetaan työperäisten korkean tason osaajien maahanmuuttoa helpommalla byrokratialla ja perheiden palveluilla.
- Painotetaan hankinnoissa enemmän laatua ja pitkäaikaisia hyötyjä, ei pelkästään halvinta hintaa.
- Parannetaan hankintayksiköiden osaamista ja hyödynnetään IT-hankkeissa kokonaisarkkitehtuurisuunnittelua.
- Julkaistaan selkeät raportit kunnan rahojen käytöstä, jotta kuntalainen tietää, mihin rahaa kuluu.
- Vähennetään paikallisten yrittäjien byrokratiaa ja helpotetaan liiketilojen kaavoitusta yrittäjyyden tukemiseksi.