Syrjäytyminen ja mielenterveyden ongelmat eivät katso sukupuolta
19.11.2024
Viime aikoina olemme lukeneet huolestuttavia tutkimuksia ja tilastoja liittyen muun muassa Nytkis ry:n teettämään kyselyyn miesten asenteisiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä eri sukupuolten arvojen ja asenteiden kahtiajakautumisesta.
Vaikka monet tasa-arvon ongelmat koskettavat erityisesti naisia ja vähemmistöjä, on tärkeää nostaa esiin myös miehiin liittyviä yhteiskunnallisia haasteita.
🛑 Miesten osuus itsemurhan tehneistä on lähes kolme neljäsosaa.
Tämä karu tilasto kertoo siitä, kuinka vaikeaa miehille on hakea apua mielenterveyden haasteisiin. Mielenterveyspalveluiden saatavuudessa ja erityisesti miesten tunnetaitojen tukemisessa sekä päihderiippuvuuden ennaltaehkäisyssä on edelleen valtavasti parannettavaa.
🛑 Miesten syrjäytyminen alkaa koulusta.
Suomalainen koulutusjärjestelmä ei huomioi riittävästi poikien oppimishaasteita. Esimerkiksi Helsingissä jo joka kolmas poika saa erityistä tai tehostettua tukea koulunkäynnissä. Lukioihin menee yhä vähemmän poikia, ja tämä kehitys jatkuu korkeakouluissa, joissa naiset ovat jo selvä enemmistö. Nykyinen yliopistojen todistusvalintajärjestelmä pahentaa poikien asemaa entisestään. Kun nuori mies ei saa jalansijaa työelämässä tai opiskelupaikkaa, syntyy helposti monenlaisia ongelmia.
🛑 Miehet ovat yliedustettuina väkivaltarikoksissa – sekä tekijöinä että uhreina.
Tämä ilmiö on osa laajempaa keskustelua miesten hyvinvoinnista ja elämän pettymyksistä. Meidän on pohdittava, miksi miehet kokevat nyrkin käyttämisen ratkaisuna ja miten voimme puuttua tähän ongelmaan.
Näiden haasteiden ratkaiseminen on kaikkien yhteinen asia. Miestenpäivä muistuttaa meitä siitä, että miehetkin tarvitsevat tukea ja että he ansaitsevat roolimalleja, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan – somen macho-öykkärien sijaan.
Hyvää kansainvälistä miestenpäivää! 💙
