Mielipidekirjoitus: Kuntaveron alentaminen ei ole ilmaista – mitä Espoossa jää tekemättä?
Julkaistu Länsiväylässä 1.3.2025
Kokoomuslainen Akseli Lehtonen esittää, että Espoon tulisi tavoitella Suomen matalinta kunnallisveroa (LV verkko 25.2.2025). Ajatus voi kuulostaa houkuttelevalta – kukapa ei haluaisi enemmän rahaa omaan käyttöönsä? Hän unohtaa kuitenkin täysin taloustieteen perusperiaatteen: jokainen valinta tarkoittaa samalla luopumista jostakin toisesta vaihtoehdosta. Toisin sanoen veronalennuksella on aina vaihtoehtoiskustannus.
Espoo kasvaa vauhdilla, ja kaupungilla on edessään merkittäviä investointeja. Koulu- ja varhaiskasvatuspaikkoja sekä asuntoja tarvitaan lisää, ja nykyiset sekä tulevat raidehankkeet vaativat satsauksia. Näihin kaikkiin tarvitaan rahaa.
Vaikka veronalennus voi olla taloudellinen piriste, se voi olla myös moraalisesti kyseenalainen: kaikille lapsille ei löydy koulu- tai varhaiskasvatuspaikkaa, opetusryhmät paisuvat, jotkut vanhukset jäävät ilman tarvitsemaansa hoivaa, kouluväkivalta pahenee, kun nuorten auttamiseen ei voida palkata henkilökuntaa, ja nykyiset opettajat uupuvat.
On totta, että Suomen kilpailukyvyn kannalta kokonaisveroasteen on hyvä olla maltillinen, mutta veronkevennykset eivät yksinään ratkaise kasvun ja elinvoiman haasteita. Vahva Suomi rakentuu fiksuista ja vastuullisista investoinneista tulevaisuuteen.
Espoo menestyy, kun panostamme koulutukseen, tutkimukseen, innovaatioiden skaalaamiseen, turvalliseen arkiympäristöön sekä asiakaslähtöisiin palveluihin – ei siksi, että kilpailisimme naapurikuntien kanssa veroprosentin desimaaleista.
Susanna Sielo, ekonomi, kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.)
